Blogg for en bærekraftig måte å være i verden på

Inspirerer til et godt liv.

Økologisk og bærekraftig handel- NÅ eller i framtiden?

7 kommentarer

«En bære­kraftig utvikling er en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få tilfredsstille sine behov» (Verdenskommisjonen, 1987).

Kvann (Angelica archangelica) innefrosset i gårdselva på Skulgam, Ringvassøya

Kvann (Angelica archangelica) innefrosset i gårdselva på Skulgam, Ringvassøya

En dag en gang inn i framtiden vandrer Ola Rettferdig  inn i matbutikken for å kjøpe sine dagligvarer. Han tenker på gamle dager, da han måtte, mot sin vilje, kjøpe matvarer med sprøytemiddelrester fordi det ikke var annet å få tak i. Nå derimot, er det en selvfølge at all mat produseres på en slik måte at den nærer kroppen på best mulig måte. Ja, ikke bare nærer kroppene den ender opp i, men maten beriker også miljøet hvor den er produsert. Jordlaget hvor maten produseres, blir tykkere og stadig rikere på liv, for hver eneste generasjon som går. Alle som har vært delaktig i produksjonen av maten får også en anstendig lønn for det de gjør. I tillegg har de den gode følelsen av å ha en meningsfull jobb med å produsere kvalitetsmat. For ikke å snakke om at produksjonsmåten gir mat og livsbetingelser til en rekke arter som inngår i samspillet i naturen.

Høres dette fint ut?  Utopisk? Ikke realistisk?

Denne bloggen kommer ikke til å bruke så mange bokstaver på alt som er galt i verden, i stedet skal jeg forsøke å fokusere på hva som er mulig på det trinnet i utviklingen som vi er nå.

Hvis du har lyst å følge meg vil du senere få noen tips om hvordan du kan unngå sprøytemidler i din egen hage, hvordan du aler opp dine egne økologiske planter og hvorfor jeg tror på en levende jord. Jeg håper jeg kan bidra til en økt bevissthet for en glad, etisk og bærekraftig måte å leve livet sitt på.

Når vi handler økologiske matvarer, får vi mat uten sprøytemiddelrester som er produsert på en slik måte at systemet bygger opp om naturens evne til å utvikle seg i positiv retning.  Jeg har tro på at det er mulig å produsere alle varer, ikke minst mat, på en økologisk, etisk og bærekraftig måte. Hvorfor jeg kan tro det?

 • For det første: Folk er stort sett fornuftige. Et friskt menneske ønsker ikke å skade muligheten for å få sine egne, eller sine etterkommeres langsiktige behov dekket. Jeg har jobbet med planter nesten hele mitt liv, jeg produserer økologisk, mens de fleste gartnere jeg kjenner produserer på konvensjonelt vis (med sprøytemiddeler og kunstgjødsel). Ikke en eneste av disse konvensjonelle gartnerne, LIKER å sprøyte sine produkter med giftige midler, men de er presset av et system som sier at dette må de gjøre om de skal kunne leve av det de produserer. 
 • For det andre: Hvis noen flere av oss bruker vår kjøpekraft på bærekraftige og rettferdige produkter, kan vi få de økonomiske kreftene til å dra i riktig retning.  De økonomiske kreftene i samfunnet er uten tvil viktige. Når vi bruker vår kjøpekraft på et bærekraftig system, sender vi et forståelig signal om at vi er villig til å bruke penger på å trygge fremtiden. Når kapitalinvestorene oppdager at de kan tjene penger på bærekraft- gjett hva de satser på?! Vi trenger altså et nytt system som støtter bærekraft på lang sikt- i alle ledd av produksjonen og ellers i livet.
 • For det tredje: Det går så smått om sen i riktig retning. Jeg er ikke Ola Rettferdig, men på forrige lørdag var jeg innom to dagligvarebutikker i Tromsø. Ettersom jeg gjerne støtter butikker som prøver å gjøre det som er mulig for å formidle økologiske eller rettferdige (Fair-trade) varer til forbrukerne, kan jeg godt si at disse to butikkene i Tromsø var Eide Handel og Coop Ekstra Bjerkaker. (For ordens skyld- jeg er ikke sponset på noen måte av disse). På Eide fikk jeg tak i økologiske tomater, gulrøtter, isbergsalat, grapfrukt og lønnesirup. Coop Ekstra Bjerkaker har en rekke økologiske varer, og jeg fikk til og med tak i noe så sjeldent som økologisk jord. For 20 år siden var det nesten umulig å få tak i økologiske matvarer på dagligvarebutikkene, og om man fikk tak i det måtte man være villig til en tredobling av prisen i forhold til konvensjonelle varer. Den samme lørdagen observerte jeg at Coop Ekstra hadde økologiske egg, og flere av de konvensjonelle eggene var dyrere enn de økologiske. Dermed er det enda lettere å velge en bærekraftig handlemåte.

fairtrade

På Ola Rettferdigs tid (i fremtiden) var bærekraft en selvfølgelighet, men i dag er det dessverre enda ikke noen direkte kobling mellom økologisk produksjon og et system som sikrer at arbeidene får ei anstendig lønn og gode arbeidsforhold. MEN, det finns merker som Fair-trade Når Fair-trade merket står på varen vi kjøper vet vi at alle ledd i produksjonen er rettferdig. Når flere og flere tenker bærekraftig og aktivt ser etter disse viktige merkene, bringer dette oss nærmere en verden hvor Ola Rettferdiges butikk er en selvfølge.

DebioOppsummert: En bærekraftig måte å være i verden på NÅ, kan støttes ved at vi handler bevisst. Vi kan se etter Ø-merket (Debio-godkjenning) og Fair-trade merket når vi handler. På denne måten sender vi et signal om at vi vil bruke våre resurser på en bærekraftig måte. Lykke til med handelen , å husk å dele dette med noen du er glad i.

Forfatter: Tor Skulgam

Som gartner og daglig leder av Skulgam økologiske gartneri, Ringvassøy, har jeg i en årrekke jobbet for at stauder, sommerblomster og krydderurter skal kunne trives best mulig i et omskiftende Nord-Norsk klima. Som samarbeidspartner i Ecofact Nord, Tromsø jobber jeg for at også våre ville plantearter skal bevares og beskyttes. Som integrativ terapeut med studier i psykologi og terapi bak meg, prøver jeg å forstå hvordan mennesker kan trives i det indre og ytre klima vi er plassert inn i. Som blogger håper jeg å kunne bidra med noen tips om trivsel både for planter og deg selv. Kort sagt vil jeg skrive om planter, mennesker og samspillet mellom oss.

7 tanker om “Økologisk og bærekraftig handel- NÅ eller i framtiden?

 1. Flott blogg! Jeg liker veldig godt at du påpeker at du ikke vil peke på hva som er galt, men se på mulighetene.
  Det er sånn vi må jobbe! Det er altfor mange som kriger for forskjellige gode formål.
  Lykke til videre!

 2. Det er mye gledelig å se i butikken, handelen for økologiske varer har hittil i år økt med 10% i forhold til fjoråret. Det har vært en stabil økning siden 2009. Men, jeg tror at alt for mange er fokusert på pris – vi får tilbakemeldinger fra kunder som ikke handler øko varer på at de er for dyre. Takket være dette innlegget så vil vi lage et torg å kjøre en liten kampanje med info om økologiske varer så håper vi at salget av øko varer klarer å passere magiske 15% økning. Kom å se etter øko-torget 24 feb

  • Gratulerer med salgsøkningen av økologiske varer!
   Mange av de som er økologisk interessert, legger merke til at dere er lydhøre for å ta inn nye fairtrade og/eller økologiske produkter i hyllene. Kanskje kan også de som vanligvis ikke kjøper økologisk, benytte denne anledningen til å bli kjent med økologiske varer gjennom økokampanjen den 24.februar!
   Jeg håper dere når målet om 15% salgsøkning!

 3. Dette er kjempe bra Tor. Håper flere kan se mulighetene og ikke problemene.
  Å ja! Det er klart vi kan endre verden. Vi må bare sakte, men sikkert jobbe med oss sjøl og de valgene vi tar.
  Godt at du med erfaring innenfor temaet tar til ordet!

  • Hei Ragnar! Takk for hyggelig respons! Ditt fagfelt innen vitenskapsjournalistikk er kjempeviktig nå og inn i framtida. Mitt håp er at utviklinga fremover i større grad blir basert på hva vitenskapen faktisk kan fortelle i dag og mindre på kortsiktige økonomisk gevinst. Lykke til!

 4. Hei, dette er fra Eide Handel i Eidkjosen.

  Nå har vi fått inn fire nye varianter økologiske meieriprodukter fra Røros meieriet. HEL-MJØLK, LETT-MJØLK, TJUKKMJØLK OG ØKOLOGISK RØROS RØMME er i butikken. Vi er de eneste i Tromsø som har disse variantene i butikken, og vi er stolte over å ha et bredt utvalg, særlig på økologiske produkter. Prisen på produktene var overasskende lav, lett-mjølka kostet for eksempel kun 18,90 ,-.

  Produktene står ved resten av meieri produktene, men om du ikke finner dem likevel, så spør bare etter Jan-Harald

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s